KESAN KEKURANGAN PROTEIN YANG MUNGKIN ANDA TIDAK SEDAR

Sedarkah anda yang anda mungkin mengalami masalah kekurangan protein???

Apa itu PROTEIN???

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organ memerlukan protein.

Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan,masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.

8 KESAN KEKURANGAN PROTEIN YANG MUNGKIN ANDA TIDAK SEDAR

1. Oedema – Pembengkakan disebabkan oleh pengumpulan air dalam badan. Ini kerana protein membantu menyeimbangan kandungan air dalam badan, dan kekurangan protein boleh menyebabkan berlakunya penyimpanan air yang tidak seimbang.

2. Turun berat badan. Ini bukanlah penurunan berat badan yang sihat. Ini kerana sel tubuh memerlukan protein. Apabila sumber protein tidak mencukupi, maka badan akan memecahkan protein dari otot untuk digunakan. Oleh sebab itu kita akan kehilangan otot-otot tubuh sekaligus menurunkan berat badan.

3. Masalah rambut rosak, menipis, bercabang dan akhirnya botak juga adalah tanda kekurangan protein.

4.Koilonychia ataupun spoon-shaped nail juga boleh menjadi antara tanda kekurangan protein. Walaupun biasanya tanda ini adalah normal dikalangan kanak-kanak.

5. Anaemia(kurang darah merah) ini kerana Protein juga penting untuk mencerna zat besi bagi menghasilkan sel darah merah. Tambahan pula, kebanyakan makanan yang mengandungi protein juga mengandungi Vitamin B12 yang juga penting untuk penghasilan sel darah merah.

6.Luka lambat sembuh adalah kerana kekurangan protein. Ini kerana kita memerlukan asid amino yang cukup untuk proses baik pulih luka.

7.Masalah kulit seperti eczema, ruam, kulit kering.Kerana kulit juga berasaskan protein, jadi bila kita kurang protein, kulit juga akan terkesan

8. Kekurangan sesetengah amino asid juga boleh mengurangkan hormon serotonin. Bila kurang serotonin, kita boleh mendapat masalah sukar tidur, atau tidur yang kurang nyenyak.

Sebenarnya, kebanyakan masalah kekurangan protein ini lebih ketara di kalangan pengamal diet vegetarian, berbanding mereka yang mengamalkan diet biasa. Jadi adalah penting untuk kita memastikan pengambilan protein yang cukup untuk kesihatan.

17308736_10155122009034592_2556220039699665443_n

ESP>>>>Perbezaan ESP SHAKLEE dan Soya di Pasaran

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

anda mungkin meminati >>>> SOALAN MENARIK MENGENAI ENERGISING SOY PROTEIN -ESP SHAKLEE

anda mempunyai persoalan???? hubungi Miera di bawah.

Sekiranya anda berminat untuk memiliki Supplement paling laris dan MAMPU MILIK  pada masa kini. Sekali lagi saya tekankan disini MAMPU MILIK

Anda boleh terus hubungi saya melalui maklumat di bawah:-

Fb Page : Beautifulmiraeworld

ID Shaklee: 1097368

Amirah: 013 4098026

email: miera.ideation@gmail.com
Kulit cantik, Badan sihat,Otak cergas, Poket Tebal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s