PUNCA JERAGAT DAN CARA ATASI JERAGAT AGAR TIDAK MELARAT

Jeragat atau dalam istilah inggeris ‘freckles’ adalah masalah kulit yang menyebabkan beberapa tompokan atau ‘spot’ bulat yang bersifat rata (tidak berbonjol seperti jerawat).

Biasanya berwarna perang dan muncul dengan pelbagai saiz pada permukaan kulit. Menurut Persatuan Dermatologi Amerika Syarikat (AAD), ‘freckles’ atau jeragat adalah salah-satu tanda kerosakan pada kulit.

jERAGAT selalunya berpunca daripada pendedahan secara berlebihan kulit terhadap cahaya matahari, masalah genetik dan juga ketidakseimbangan hormon dalam tubuh.

Walaupun jeragat ini boleh muncul pada mana-mana bahagian tubuh, namun kebiasaannya ia akan menyerang pada sekitar kawasan kulit yang sering terdedah kepada cahaya matahari.

CARA ATASI JERAGAT AGAR TIDAK MELARAT

1. JUS LEMON – Sapukan jus lemon segar pada kulit yang terjejas dan perlahan-lahan urut bahagian itu. Biarkan selama 10 hingga 15 minit dan kemudian bilas dengan air suam. Ulang aktiviti ini dua kali sehari.

2. KRIM YOGURT – Sapukan sedikit krim masam pada kulit yang terjejas dan biarkan ia kering selama beberapa minit. Selepas membilasnya dengan air, perlahan-lahan lap dengan tisu lembut atau tuala. Kemudian letakkan pelembap.Ulang sekurang-kurangnya sekali sehari sehingga jeragat hilang dan pudar.

3. MADU – membuat campuran madu dan yogurt, dan sapukan pada kawasan bermasalah dan biarkan selama 30 minit setiap hari sehingga anda mendapat hasil yang diharapkan.

atau anda jika anda tidak mempunyai masa untuk mencuba kaedah di atas. Anda boleh mencuba SET JERAGAT SHAKLEE

1. menggunakan krim SPF untuk lindungi kulit dari sinar uv sebelum keluar rumah waktu siang hari. Shaklee mempunyai krim Nutriwhite SPF 15 [ Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15].

Ultimate-Protection-Whitening-Lotion-SPF-152. penggunaan Nutriwhite Spot Whitening Treatment untuk memudarkan warna jeragat.

atau anda boleh menggunakan 5 Cara Dapatkan Kulit Cantik dan Sihat

 

logo

 

pencuci nitriwhite

testimoni set nutriwhite shaklee 1

testimoni-Nutriwhite-shaklee

Sekiranya anda berminat untuk memiliki Supplement paling laris dan MAMPU MILIK  pada masa kini. Sekali lagi saya tekankan disini MAMPU MILIK

Anda boleh terus hubungi saya melalui maklumat di bawah:-

Fb Page : Beautifulmiraeworld

ID Shaklee: 1097368

Amirah: 013 4098026

email: miera.ideation@gmail.com
Kulit cantik, Badan sihat,Otak cergas, Poket Tebal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s