Kenapa Kita Perlu Mengambil Makanan Tambahan – 6 Sebab Penting Anda Patut Tahu

Menurut pakar pemakanan dari Hosital Pakar Perdana KPJ, Kelantan, Rose Hanizan Mat Hassan – suplemen merupakan makanan tambahan bukannya sebagai makanan gantian kepada pemakanan seharian.secara umum suplemen merupakan makanan tambahan dalam bentuk minuman atau makanan.  Suplemen boleh wujud dalam bentuk pil, kapsul, cecair atau tablet.

Tubuh badan kita memerlukan vitamin dan mineral sebagai tambahan untuk memastikan ia bergerak aktif, seperti vitamin C yang baik untuk kulit di samping vitamin E, asid amino, zink dn sebagainya.

Makanan tambahan/suplement seperti ini diperlukan oleh badan kita dan ianya perlu diambil setiap hari untuk memastikan badan kita sentiasa sihat dan cantik.

Cara penggunaan pula adalah bergantung kepada pengguna.  Sama ada melalui makanan atau minuman.

6 SEBAB PENTING ANDA PATUT TAHU 

1. Kesan daripada pencemaran udara pada masa kini yang akan mengganggu sistem pernafasan manusia. Ini menyebabkan badan kita mudah mengantuk, penyakit lelah mula mendekati kita dan mengurangkan fungsi paru-paru.

2. Penggunaan racun perosak, racun serangga akan mempengaruhi kualiti buah-buahan dan syur-sayuran yang dimakan oleh kita seharian.

kesan penggunaan racun perosak /racun serangga terhadap kesihatan seperti sakit kepala, loya, sakit dada, muntah, ruam, sakit otot, cirit-birit dan pandangan mata kabur.

3. Gaya hidup yang kurang sihat seperti amalan merokok,  budaya kurang bersenam, tidak mengamalkan diet yang seimbang, makan lewat malam, kurang rehat dan tidur akan mengundang pelbagai penyakit kronik seperti penyakit jantung dan strok.

4. Tekanan di tempat kerja dan balik lewat malam turut akan membawa kemusnahan Vitamin B dan C dalam badan kita.

5. Pengambilan makan segera (Fast Food) dengan kadar yang kerap adalah tidak baik untuk kesihatan terutamanya dalam kalangan kanak-kanak.

6. Cara memasak seperti menggoreng terlalu lama, menyimpan bahan mentah terlalu lama dalam peti sejuk juga boleh menyebabkan kehilangan nutrien.

TIP PENGAMBILAN SUPLEMEN.

Seseorang yang ingin memilih suplemen untuk diri sendiri hendaklah pastikan kenapa dia perlu mengambil makanan tambahan tersebut dan kepentingan suplemen tersebut terhadap kesihatannya.
Kita perlu tahu apakah kepentingan suplemen tersebut untuk penyakit yang kita sedang hadapi.

Kita perlu ingat bahawa makanan tambahan  tidak akan menyembuhkan sesuatu penyakit tetapi ianya boleh membantu mengekalkan kesihatan tubuh badan kita dalam keadaan yang baik.

Kandungan nutrisi dalam  setiap makanan tambahan yang diambil juga penting untuk kita diketahui dan perlu juga dipastikan ianya mematuhi piawaian Recommended Nutrient Intake (RNI) Malaysia 2005.

Pengguna dinasihatkan mendapat khidmat nasihat doktor yang bertualiah atau pakar pemakanan (dietitin) mengenai pengambilan makanan  tambahan.

Memilih suplemen yang dihasilkan  daripada bahan-bahan organik dan semulajadi iaitu yang tiada tambahan bahan kimia di samping memiliki sijil halal ( SIJIL HALAL SHAKLEE?? SHAKLEE ADA SIJIL HALAL)dan mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia.(KELULUSAN KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA(KKM)| SHAKLEE KKM)

Shaklee-Products

Sekiranya anda berminat untuk memiliki Supplement paling laris dan MAMPU MILIK  pada masa kini. Sekali lagi saya tekankan disini MAMPU MILIK

Anda boleh terus hubungi saya melalui maklumat di bawah:-

Fb Page : Beautifulmiraeworld

ID Shaklee: 1097368

Amirah: 013 4098026

email: miera.ideation@gmail.com
Kulit cantik, Badan sihat,Otak cergas, Poket Tebal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s