CARA ATASI SEMBELIT KETIKA HAMIL TANPA UBAT

SEMBELIT  adalah perkara biasa yang berlaku pada wanita yang hamil . Hampir kesemua wanita yang hamil mengadu mengalami masalah sembelit terutama ketika di akhir kehamilan.

Sembelit nie sebenarnya bergantung kepada kekerasan najis, bukan kepada berapa kerap kita membuang air besar dalam seminggu.

Hal ini kerana, setiap individu mempunyai tabiat membuang air besar yang berbeza. Ada individu yang membuang air besar setiap hari, dan ada yang membuang air besar setiap dua atau tiga hari sekali

Jadi sembelit di sebabkan oleh kekerasan najis bukannya kekerapan seseorang itu membuang air besar.

Apa penyebab terjadinya sembelit ketika hamil

Terdapat banyak faktor yang menyebakan sembelit ketika hamil , diantaranya ialah :

  • kerisauan
  • kurang pergerakan fizikal
  • kurang mengambil makanan yang berserat

Selain itu, ketika hamil tubuh wanita mengeluarkan hormon progesterone yang banyak, ini menyebabkan usus memproses makanan dengan lebih perlahan

Punca utama masalah sembelit inin adalah disebabkan oleh rahim yang semakin membesar dan menyebabkan tekanan fizikal pada usus sehingga menghalang pergerakan najis ke usus besar dan rectum.

 

usus

CARA ATASI SEMBELIT KETIKA HAMIL TANPA UBAT 

  1. Makan lebih banyak sayuran dan buah-buahan – kaya dengan sumber zat nutrien, dua sumber ini juga kaya dengan serat. Serat/pelawas ini berupaya menyerap air dan menjadikan najis menjadi lembut dan mudah disalurkan secara peristalsis keluar melalui rektum

sembelit

2. Ambil banyak air – Ibu mengandung disarankan mengambil banyak air yang termampu.  Sebaiknya 2 hingga 3 liter sehari. Selain untuk keperluan penting tubuh, ia juga dapat membantu memudahkan proses perkumuhan serta pembuangan air besar secara efektif.

megascale-desalination

 

3.Bersenam. Jika boleh, elakkan duduk yang lama dan sentiasa pastikan tubuh anda aktif bergerak. Membuat senaman yang agak berat adalah digalakkan, tetapi 30 minit berjalan kaki boleh membantu menggalakkan pergerakan usus yang sihat. Jangan jadikan alasan hamil,untuk tidak bersenam .

senaman-ringan-untuk-ibu-mengandung-620x360

4. Mencangkung ketika membuang air besar – dalam kedudukan yang semula jadi untuk memudahkan perkumuhan. Tinggikan lutut anda ketika anda duduk membuang di atas tandas.

3

5. Mengambil supplement ketika hamil – Bukan bermakna kita malas tapi mengambil cara bijak. Ini adalah salah satu cara untuk mengatasi masalah alahan terhadap sesetengah makanan yang di alami oleh ibu hamil. suplemen berupaya memberi kualiti nutrien yang lebih baik berbanding makanan sedia proses atau terlebih masak.

set-ibu-hsmil-cergsd

Sekiranya anda berminat untuk memiliki Supplement paling laris dan paling MURAH sekali pada masa kini. Sekali lagi saya tekankan disini PALING MURAH

Anda boleh terus hubungi saya melalui maklumat di bawah:-

Fb Page : Beautifulmiraeworld

ID Shaklee: 1097368

Amirah: 013 4098026

email: miera.ideation@gmail.com
Kulit cantik, Badan sihat,Otak cergas, Poket Tebal

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s